Nađi
Prodajna mesta

Obnovljivi izvori energije

Obnovljivi izvori energije su dostupni u obliku sunčeve energije, energije vetra, geotermalne energije (podzemna voda, zemlja) i vazduh. Za razliku od fosilnih goriva, ima ih u neograničenim količinama i ne naplaćuju se.

Fosilna goriva poput lož ulja, zemnog gasa ili uglja, su stvarana milionima godina iz ostataka biljnog i životinjskog sveta. Iz tog razloga su navedeni resursi ograničeni i njihova cena će kontinuirano rasti. Vreme je da počnete da razmišljate o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori energije su ekološki prihvatljivi

Korišćenjem obnovljivih izvora energije pomažete očuvanju životne sredine. Sagorevanjem fosilnih goriva oslobađa se znatna količina štetnih materija (ugljen dioksid), koje nepovratno odlaze u atmosferu. Emisije ugljen dioksida su jedan od glavnih uzroka globalnog zagrevanja. Korišćenjem obnovljivih izvora energije, uveliko ćete smanjiti emisiju štetnih materija.

Tehnologije obnovljivih izvora energije

Postoji mnogo različitih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije. Čovečanstvo već stotinama godina koristi energiju vode i vetra. Bilo je svakako logično da se navedene tehnologije modernizuju, da bi se počele koristiti za proizvodnju električne energije.

Za iskorišćenje solarne energije, kao i geotermalne energije, bile su neophodne neke tehničke inovacije. Inteligentna tehnologija koristi raspoložive resurse na najefikasniji i najekonomičniji način. Visokoefikasni rezervoari akumuliraju prikupljenu toplotnu energiju za kasniju upotrebu. Moderan sistem grejanja se sastoji od različitih komponenata koje su međusobno umrežene. Vaillantovi solarni sistemi i toplotne pumpe sa inteligentnim tehnologijama garantuju visoku efikasnost primene obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori u novogradnji

Prilikom izgradnje nove kuće, svakako biste se trebali raspitati koji oblici obnovljivih izvora energije su dostupni na Vašem području, jer gledano na duže staze, to će Vam omogućiti da uštedite novac i povećate komfor.