Nađi
Prodajna mesta

Električna energija

Grejanje pomoću ektrične energije je vrlo jednostavno i može biti korisno u određenim situacijama. Nekoliko je osnovnih prednosti korišćenja električne energije, a jednostavna instalacija je svakako na prvom mestu. Međutim, dugoročno gledano, korišćenje ostalih izvora energije je znatno efikasnije u odnosu na električnu energiju.

Grejanje putem električne energijemože biti vrlo korisno kao zamena za ostale oblike grejanja ili u slučajevima kada se grejanje ne korisiti vrlo često, poput vikendica. Grejanje na struju preporučljivo je u slučajevima kada primena centralnog grejanja nije preporučljiva ili nije izvodljiva (male kancelarije ili skladišta).

Većina električnih grejalica zahteva mali prostor za ugradnju, a i cena im je vrlo prihvatljiva. Ostale prednosti su vezane za niske troškove instalacije i održavanja. Ukoliko govorimo o protočnim grejačima vode, zagrevanje tople vode se vrši po principu protoka i to samo dok se topla voda troši.

Uz praktične prednosti korišćenja električne energije kao energenta, treba biti svestan činjenice da nastanak električne enegije podrazumeva spaljivanje fosilnih goriva i određene gubitke koji pri tome nastaju, kao i činjenicu da se deo energije gubi prilikom njene distribucije kroz električnu mrežu. Zbog toga se dugoročno korišćenje električne energije za potrebe grejanja ne preporučuje.

Prednosti korišćenja električne energije:

  • raspoloživost
  • pristupačna cena
  • niski troškovi instalacije i održavanja uređaja koji se koriste za zagrevanje ili pripremu PTV

Električni uređaji za grejanje

Grejanje na struju je moguće ili putem električnih konvektora oznake VER ili putem elektro kotla eloBLOCK koji podrazumeva postavku grejnih tela (radijatora) u prostorijama koje želimo zagrejati.

Električni grejači vode

Zagrevanje sanitarne vode na struju je moguće putem malih akumualcionih bojlera oznake VEN ili putem protočnih grejača vode oznake VED.

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe se takođe mogu koristiti za grejanje i pripremu PTV koristeći pri tome električnu energiju kao energent.

Saznajte više o Vaillantovoj tehnologiji toplotnih pumpi.