Nađi
Prodajna mesta

ZNATE LI KOJA JE OPTIMALNA TEMPERATURA SPAVAĆE SOBE?

Trećinu svog života provodimo spavajući. U proseku nam je potrebno sedam do osam sati sna kako bi dan započeli odmorni i regenerisani. No, kako bi poboljšali kvalitet našeg sna potrebno je prilagoditi i temperaturu spavaće sobe.

Šta se događa sa našim telom dok spavamo?

San je nešto bez čega telo ne može. Zdrave navike spavanje često se nazivaju dobrom higijenom spavanja pa mogu značajno uticati na kvalitet našeg života.

Isto tako, telesna temperatura ključna je za miran i čvrst san. Poput sopstvenog sistema za klimatizaciju temperatura tela tokom dana se povećava za jedan stepen a noću ponovno opada.

Idealna temperatura za spavanje je od 17 do 20 stepeni. Svaka osoba ima svoju optimalnu telesnu temperaturu koja se može promeniti tokom života. Na primer, stariji ljudi trebaju topliju spavaću sobu od mlađih. Prekrivači, odeća za spavanje takođe regulišu našu telesnu temperaturu. Jedna prednost niskih temperatura u spavaćoj sobi je ta što svaki stepen manje štedi energiju za grejanje - i, naravno, u interesu je životne sredine.

Saveti za ugodno spavanje zimi:

Čak i ako volimo ugodno i toplo u hladnom periodu godine, preporučena temperatura spavaće sobe bi trebala biti ispod 20°C.

Donosimo Vam nekoliko saveta za dobar san zimi:

1. Bez obzira na spoljnu temperaturu, važno je održavati protok vazduha pa barem jednom na dan dobro provetrite sobu. Time sprečavate nastajanje vlage i čuvate svoje zdravlje.

2. Kada padne mrak spustite roletne, zatvorite zavese ili roletne. Na taj način sačuvaćete toplotu.

3. Radijatori ne bi trebali biti prekriveni zavesama tako da se toplota može dobro rasporediti po sobi.

4. Postavite po potrebi izolacionu prostirku iza radijatora kako se toplota ne bi gubila kroz zid.

Saveti za ugodno spavanje leti:

Leti obično spavamo manje nego zimi, aktivniji smo pa više vremena provodimo na otvorenom. Ali ako je spavaća soba previše topla, telesna temperatura noću ne može pasti što rezultira nemirnim spavanjem i znojenjem.

Donosimo Vam nekoliko saveta za snižavanje temperature u spavaćoj sobi:

1. Pravilno provetrite sobu.

2. Tokom dana spustite roletne. Roletne ne samo da štite sobu od hladnoće - leti služe kao zaštita od sunca.

3. Ako nemate klima uređaj, namočite peškir vodom pa ga stavite ispred ventilatora i domaći klima uređaj je spreman.

4. A ako ništa ne uspe, stavite pidžamu u zamrzivač pre spavanja.