Nađi
Prodajna mesta

Poređenje tehnologija grejanja

Sistemi grejanja mogu da koriste različite izvore energije. Osim klasičnih fosilnih izvora, kao što su gas ili lož ulje, moguće je koristiti i obnovljive izvore energije, poput solarne energije ili geotermalnih izvora. Svaka tehnologija grejanja se može primeniti u odgovarajućoj situaciji.

Ne postoji standardno rešenje prilikom izbora adekvatnog sistema grejanja kuće ili stana. Kao prvo, neophodan Vam je pregled raspoloživih tehnologija i njihovih mogućnosti. To će Vam pomoći da donesete odluku koji sistem grejanja je za Vas najprihvatljiviji. Nakon toga se posavetujte sa zaposlenima firme Vaillant d.o.o. ili sa lokalnim Vaillantovim instalaterima, koji će Vam pomoći oko izbora najboljeg sistema za grejanje koji će zadovoljiti Vaše potrebe.

Dugoročna investicija i ušteda

Prilikom donošenja odluke, koja tehnologija ili koji izvor energije najbolje odgovara Vašim potrebama, treba uzeti u obzir više faktora. Primera radi, prostor potreban za instalaciju odgovarajućeg sistema grejanja igra značajnu ulogu.

Da biste dobili okvirni pregled troškova ukupne investicije, neophodno je definisati adekvatan sistem grejanja i operativne troškove. Korišćenjem obnovljivih izvora energije povećavaju se troškovi investicije, ali dugoročnije gledano, zbog korišćenja besplatnog izvora enegije u neograničenim količinama, trošak početne investicije se nadoknađuje za nekoliko godina.

Pregled

U tabeli ispod se nalazi poređenje najvažnijih aspekata različitih sistema grejanja. Za više informacija o navedenim tehnologijama pogledajte: Kako rade različite tehnologije i Raspoloživi izvori energije.

Gasni kondenzacioni kotloviToplotne pumpeSolarni sistemiMikrokogeneracija
Potreban prostor    
Prostor uopštenoMaliSrednjiSrednjiVeliki
Pogodan za stanoveDaNeNeNe
Pogodan za niskotemperaturne sisteme grejanjaDaDaDaDa
Pogodan za radijatorske sisteme grejanjaDaNeNeNe
Troškovi    
Početni troškoviMaliVelikiSrednjiVeliki
Zavise od cene fosilnih gorivaDaNeNeDa
Održivost    
Emisija CO2 SrednjaCO2 neutralanCO2 neutralanNiska
Korišćenje obnovljivih izvora energijeNeDaDaNe