Nađi
Prodajna mesta

ErP/ELD - "Zelenije" grejanje i topla voda

Novi propisi EU pokazuju put prema “zelenijoj” budućnosti. Vaillant Vam pomaže da to ostvarite.

Novi propisi EU-a stupili su na snagu 26. septembra 2015. i utiču na sve uređaje za grejanje i sisteme grejanja instalisane nakon toga datuma. Poznati su kao Direktiva o energetski srodnim proizvodima, i njima se utvrđuju pravno obavezujući kriterijumi energetske efikasnosti i emisija.

Zamišljeni su kako bi Vam pomogli u donošenju odluka o najboljim rešenjima grejanja i tople vode za Vaš dom, a ključni deo propisa zahteva da se na proizvodima istaknu oznake koje sadrže podatke o njihovoj efikasnosti i radu.

Baš kao i oznake koje su Vam poznate s bele tehnike, kao što su mašine za pranje veša i zamrzivači, njima se klasifikuju uređaji prema njihovoj efikasnosti od G do A++ za uređaje za grejanje i od G do A za rezervoare tople vode.

Veoma važno je da, osim što pojedinačni uređaji dobijaju oznaku energetske efikasnosti, u EU je od 26. septembra, zakonska obaveza instalatera da izradi energetsku oznaku efikasnosti celokupnog sistema, bez obzira o kojem proizvođaču i tipu opreme je reč. Tako se, na primer, sistemom smatra već gasni uređaj i dodatni regulator, a da ne govorimo o složenijim sistemima, npr. hibridni sistem toplotna pumpa i gasni kondenzacioni uređaj sa solarnom pripremom potrošne tople vode.

Još jedna posledica promena je da, uz jedan izuzetak, više neće biti moguće ugrađivati nekondenzacione uređaje za grejanje. S obzirom da su energetski efikasniji, kondenzacioni uređaji za grejanje će sada biti standardno rešenje za većinu malih i srednjih ugradnji.

Vaillant već dugo prednjači u kondenzacionoj tehnologiji, a naš asortiman visoko efikasnih kondenzacionih uređaja u skladu je sa novim propisima. Kako bi oni postali još efikasniji, mogu se kombinovati s obnovljivim izvorima energije, kao što su toplotne pumpe i solarni kolektori, čime se dobija istinski održivo rešenje za grejanje i toplu vodu u vašem domu.

Vaillant i ErP regulative

Energetski efikasna rešenja su budućnost Vašeg doma

Održivost je temelj svega što radimo u Vaillantu. Zbog toga u potpunosti podržavamo propise o energetski srodnim proizvodima i nastojanja EU-a da unapredi održivost i efikasnije korišćenje energije. Vaillant poseduje tehničko znanje i svest o potrebi zaštite životne sredine kako bi doprineli ostvarenju tih ciljeva. 2010. godine smo postavili ambiciozni desetogodišnji cilj smanjivanja emisija CO₂ iz svojih proizvodnih procesa za 25%, kao i poboljšanja energetske efikasnosti, potrošnje vode i otpada za po 20%.

Vaillant Vam, takođe, može pomoći u poboljšanju održivosti Vašeg doma, bez obzira da li gradite novu kuću, modernizujete staru ili jednostavno nadograđujete Vaš postojeći sistem grejanja ili tople vode.

Širokim asortimanom obnovljivih, standardnih i kombinovanih rešenja, Vaš lokalni Vaillantov instalater će Vam pomoći da pronađete najbolje rešenje za Vaše potrebe. Možete biti sigurni da će to rešenje i više nego ispuniti kriterijume utvrđene propisima, kao i da će biti označeno oznakom najviše energetske efikasnosti.

Efikasnost, međutim, nije samo pitanje zaštite životne sredine i postupanja u skladu s propisima. Ugradnjom novog energetski efikasnog Vaillantovog sistema grejanja dobićete maksimalnu udobnost grejanja i tople vode uz istovremenu uštedu novca.